Przygotowywanie przetworów na zimę warto zacząć już w lecie i kontynuować jesienią, gdy pojawią się soczyste gruszki i okazałe dynie. Jak zagotować słoiki i przeprowadzić wekowanie, by zabezpieczyć zawartość? I co najlepiej poddać konserwacji żywności: owoce, warzywa, gotowe potrawy? Poznaj odpowiedzi na podstawowe pytania! Wyparzanie...
Ötletek
Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci
Moda na imieninowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół zdecydowanie nie minęła. Wciąż chętnie organizujemy spotkania, na których rozmawiamy z najbliższymi, koniecznie przy suto zastawionym stole. Jakie menu na imieniny przygotować, aby zadowolić wszystkich? Wzięliśmy pod lupę najpyszniejsze przystawki i dania imieninowe na ciepło! Klasyczne...
Niedzielny obiad jak u mamy – co Polacy jedzą najczęściej?
Dobrą atmosferę w domu budują miłość i życzliwość. Znaczenie mają także drobiazgi, które po latach wspomina się z nostalgią – na przykład niezapomniane polskie obiady mamy. W żadnym miejscu na świecie niedzielny obiad nie smakuje tak dobrze, jak w domu rodzinnym. Co przygotować dla całej rodziny?...
Rozgrzewające obiady z Kucharkiem
W chłodne dni marzymy o ciepłych posiłkach. Rozgrzewające obiady to podstawa zimowego menu. Jesienią i zimą szczególnie mięsa duszone, smażone oraz pieczenie najlepiej smakują polane gęstymi, aromatycznymi sosami. Pieczeń, sos i kasza Trudno wyobrazić sobie mięso obiadowe bez sosu, który stanowi idealne uzupełnienie posiłku. Klasyczna...
Grill ze Smakiem Natury
Robi się coraz cieplej, a wraz z ładniejszą pogodą rozpoczyna się długo wyczekiwany sezon na grillowanie! Polacy uwielbiają spędzać czas z rodziną i znajomymi przy ruszcie. Grill to nie tylko okazja do zjedzenia różnych przysmaków: kiełbasek, karkówki, boczku, ale także do spędzenia czasu z bliskimi....
Menu na Wielkanoc
Powoli zbliżają się święta, a co za tym idzie – warto pomyśleć o skomponowaniu odpowiedniego menu na Wielkanoc. Na pewno na naszych stołach muszą znaleźć się jajka oraz jedna z wielkanocnych zup. W menu na Wielkanoc - wiadomo - jajka Na pewno na naszych stołach muszą...
Jajka na świątecznym stole
Już od lat niezastąpionym elementem wielkanocnego menu są jajka na twardo na świątecznym stole. Chociaż w każdym domu serwowane są w nieco innej formie i mają inny smak, to łączy je wspólny mianownik: królują obowiązkowo na świątecznym stole, na którym pojawiają się zaraz obok specjalnie...
Przyprawa do ziemniaków i frytek Kucharek
Chińczycy mają ryż, Włosi makaron, Peruwiańczycy komosę ryżową, a my mamy ziemniaki. Niekwestionowany król polskich stołów pojawił się u nas ponad trzysta lat temu wraz z królem Janem III Sobieskim i szybko zaczął cieszyć się popularnością od Bałtyku aż po Tatry. Siła ziemniaka tkwi w...
Przyprawa ziołowa do makaronów i zapiekanek Kucharek
W wirze obowiązków i ciągłej gonitwie między domem a pracą, wciąż próbujemy pamiętać o zdrowej, zbalansowanej diecie. Mało kto ma dziś czas na całodzienne sesje pichcenia w kuchni, stawiamy raczej na proste, szybkie, sycące potrawy, które zadowolą potrzeby całej rodziny. Świetnym pomysłem na łatwe, smaczne...
Przyprawa do zup i sosów Kucharek
Polska kuchnia zupą stoi. Trudno o większą różnorodność smaków, aromatów, konsystencji, dodatków, przypraw i wariacji. Menu polskich zup jest przebogate, a przy tym charakterystyczne dla każdego regionu. Nie istnieje jeden właściwy przepis na zupę fasolową, rybną czy jarzynową – w każdym domu gotuje się je...