Aromatyczne i łatwe – dania jednogarnkowe na jesień

Aromatyczne i łatwe – dania jednogarnkowe na jesień

Nadchodząca jesień wymusza zmiany w przygotowywaniu codziennego menu dla domowników – świeże warzywa są zastępowane ciepłymi potrawami, które rozgrzewają w trakcie jesiennej słoty. Świetnie w tej roli sprawdzają się dania jednogarnkowe – poznaj inspiracje na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny!

Siła potraw jednogarnkowych

Dania jednogarnkowe doceni każda zabiegana mama, pracująca gospodyni domowa i tata niewprawiony w kulinarnych wyzwaniach. Są bowiem szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak sama nazwa wskazuje, wystarczy przygotować tylko jeden garnek, patelnię lub naczynie do zapiekania i stopniowo dodawać składniki, które połączone ze sobą tworzą wyjątkową fuzję smaków. Najpopularniejszymi potrawami jednogarnkowymi są zupy, gulasze i zapiekanki – to właśnie one królują w kuchni, gdy na dworze zaczyna być chłodno. Jak je przygotować?

Jesienne przepisy – rozgrzewające zupy  

Jesień nieodłącznie kojarzy się z gorącymi, rozgrzewającymi zupami. Gęsty krem z dyni, śmietanowa zupa grzybowa ze świeżymi podgrzybkami i doskonałe kremy paprykowo-pomidorowe to tylko kilka podstawowych propozycji. Jeśli jednak chcesz, by zupa była sycąca i mogła stać się pełnym zestawem obiadowym, zadbaj, by znalazły się w niej wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Perfekcyjnym przykładem takiej zupy jest krupnik na żeberkach.

To danie jednogarnkowe z mięsem zastąpi Ci cały obiad. Znajdziesz w nim żeberka wieprzowe, kaszę jęczmienną i całą masę warzyw – ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Wszystko na bazie Rosołu z kury Kucharek, doprawione uniwersalną przyprawą daje smaczny, pożywny, a przede wszystkim – banalnie prosty w przygotowaniu posiłek.

Dania jednogarnkowe z mięsem – gulasz idealny!

Gulasze to bardzo wdzięczne dania jednogarnkowe – można je przygotować w wersji warzywnej, np. leczo, ale znacznie popularniejsze są mięsne warianty tej potrawy. Najlepszym przykładem jest znany i lubiany Boeuf Strogonow, będący kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej. Po ten jesienny przepis chętnie sięgają wszyscy miłośnicy prostych, ale wyrazistych pozycji – gulasz można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami i plackami ziemniaczanymi, a więc daje sporo możliwości na kulinarne wykazanie się!

Podstawą tego dania jednogarnkowego z mięsem jest polędwica wołowa, papryka czerwona, pieczarki i ogórki kiszone. Dobry gulasz nie może istnieć bez cebuli, czerwonego wina i licznych przypraw, w szczególności zaś słodkiej i ostrej papryki czerwonej. Pamiętaj też, by dodać do niego pół litra rosołu wołowego Kucharek. Dzięki niemu Boeuf Strogonow będzie soczysty i pełny smaku.

Dania jednogarnkowe z makaronem – postaw na zapiekanki!

Ogromną popularnością cieszą się także dania jednogarnkowe z makaronem. Prawdziwie jesienną potrawą jest zapiekanka makaronowa z grzybami i mięsem, z której przygotowaniem poradzi każda gospodyni domowa. Wystarczy połączyć ze sobą ugotowany makaron oraz duszone w rosole z kury Kucharek podsmażone kawałki kurczaka, borowików, cukinii, cebuli i czosnku. Na koniec trzeba dodać śmietanę kremówkę i suszone pomidory. Mieszankę najlepiej rozprowadzić w naczyniu żaroodpornym i posypać ulubionym tartym serem i wstawić do piekarnika na 20 minut.

Jesienne przepisy na dania jednogarnkowe to idealny wybór na chłodniejsze dni – dzięki nim Ty i Twoi bliscy najecie się do syta i rozgrzejecie. Więcej przepisów znajdziesz tutaj.