Aktualności

Przetwory  i wekowanie

Przetwory i wekowanie

Przygotowywanie przetworów na zimę warto zacząć już w lecie i kontynuować jesienią, gdy pojawią się soczyste gruszki i okazałe dynie. Jak zagotować słoiki i przeprowadzić wekowanie, by zabezpieczyć zawartość? I co najlepiej poddać konserwacji żywności: owoce, warzywa, gotowe potrawy? Poznaj odpowiedzi na podstawowe pytania! Wyparzanie...

Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci

Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci

Moda na imieninowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół zdecydowanie nie minęła. Wciąż chętnie organizujemy spotkania, na których rozmawiamy z najbliższymi, koniecznie przy suto zastawionym stole. Jakie menu na imieniny przygotować, aby zadowolić wszystkich? Wzięliśmy pod lupę najpyszniejsze przystawki i dania imieninowe na ciepło! Klasyczne...

Treściwie o sztuce marynowania mięsa

Treściwie o sztuce marynowania mięsa

Marynowanie mięsa sprawia, że dania z grilla stają się odpowiednio kruche, a jednocześnie zachowują naturalną soczystość. Sprawdź, jak przygotować marynatę do karkówki na grilla oraz jak przyrządzić łagodną zalewę do mięsa dla dzieci. Poznaj tajniki marynat na grilla! Tradycyjna marynata na grilla – składniki Sekretem...

Grilluj z Kucharkiem i zachwyć gości!

Grilluj z Kucharkiem i zachwyć gości!

Słoneczne dni sprzyjają spotkaniom z bliskimi na tarasie czy w ogrodzie. Klimat spotkań budują potrawy z grilla o niepowtarzalnych smakach i aromatach: kiełbaski, skrzydełka, karkówka z grilla, warzywa. Na stole obowiązkowo pojawia się także wiosenna sałatka. z ziemniaków. Poznaj najlepsze pomysły na grilla i zainspiruj...

Zupy wiosenne na obiad

Zupy wiosenne na obiad

Wiosna jest idealnym czasem na zmianę menu. Wypróbuj tradycyjne zupy na obiad, które wypełnią głodne brzuchy i zadowolą rodzinę. Dobre zupy na obiad to na przykład ogórkowa, szczawiowa i jarzynowa. Poznaj sekrety ich przyrządzania! Najlepsza zupa wiosenna? Ogórkowa! Wiosna to czas zmian. Na szczęście nie...

Wypróbuj pasty kanapkowe na śniadanie!

Wypróbuj pasty kanapkowe na śniadanie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zaspokaja głód i daje energię do działania na kolejne godziny. Co jeść na śniadanie, by było smacznie i tradycyjnie? Sprawdź nasze przepisy na śniadaniowe pasty kanapkowe. Dlaczego warto przygotowywać pasty do chleba? Zastanawiasz się, co zrobić na śniadanie, by zaoszczędzić...

Niedzielny obiad jak u mamy – co Polacy jedzą najczęściej?

Niedzielny obiad jak u mamy – co Polacy jedzą najczęściej?

Dobrą atmosferę w domu budują miłość i życzliwość. Znaczenie mają także drobiazgi, które po latach wspomina się z nostalgią – na przykład niezapomniane polskie obiady mamy. W żadnym miejscu na świecie niedzielny obiad nie smakuje tak dobrze, jak w domu rodzinnym. Co przygotować dla całej rodziny?...

Rozgrzewające obiady z Kucharkiem

Rozgrzewające obiady z Kucharkiem

W chłodne dni marzymy o ciepłych posiłkach. Rozgrzewające obiady to podstawa zimowego menu. Jesienią i zimą szczególnie mięsa duszone, smażone oraz pieczenie najlepiej smakują polane gęstymi, aromatycznymi sosami. Pieczeń, sos i kasza Trudno wyobrazić sobie mięso obiadowe bez sosu, który stanowi idealne uzupełnienie posiłku. Klasyczna...

Sałatki – jak szybko je przyrządzić?

Sałatki – jak szybko je przyrządzić?

Sałatki to proste dania. Łatwość przyrządzania sałatek oraz praktycznie dowolna kompozycja składników sprawiają, że są one niezastąpionym dodatkiem do obiadów, a także samodzielną przekąską. Sekretem każdej sałatki są odpowiednio dobrane, świeże składniki oraz przyprawy, które podkreślają smak i aromat dania. Sos - podstawa sałatek Sosy...

Aromatyczne ryby z grilla

Aromatyczne ryby z grilla

Grill to nie tylko kiełbaski i karkówka. Znakomitym pomysłem na danie także ryby z grilla. To również znakomita alternatywa dla pieczenia ryb w piekarniku czy smażenia na patelni. Grillowane ryby trzeba jednak koniecznie odpowiednio przyprawić. Proste i szybkie rozwiązania Na co się zdecydować, co wybrać?...