Czas na nowalijki! Tradycyjna polska kuchnia w letnim wydaniu

Czas na nowalijki! Tradycyjna polska kuchnia w letnim wydaniu

Pomysły na chłodniki z nowalijkami

Jedną z potraw, która najbardziej kojarzy się z letnimi obiadami, jest zupa podawana na zimno, czyli chłodnik. Korzystając z dostępności młodych warzyw, które mają najintensywniejszy aromat i naturalną słodycz, warto poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe przepisy. Jedną z pierwszych dostępnych na rynkach nowalijek jest botwinka. Słodkie buraczki i chrupiące łodygi sprawdzą się świetnie do aromatycznych potraw na ciepło i zimno. Tradycyjny chłodnik z botwinki to danie, którego nie może zabraknąć na stole latem. Na szczególną uwagę zasługują także świeże zioła, idealnie dopełniające smak zup. Wypróbujcie delikatny i kremowy chłodnik ze świeżych ogórków , który podacie z aromatycznym koperkiem oraz intensywnym serem feta.

Sycące zupy z sezonowych warzyw i ziół

Na większy głód najlepiej sprawdzają się ciepłe, sycące dania z pysznymi dodatkami. Korzystając z sezonu obfitującego w świeże liście szczawiu, warto wykorzystać je do obiadu i przygotować zupę szczawiową z jajkiem i ziemniaczkami. Intensywną kwasowość zupy złagodzą słodkie, młode ziemniaki, kremowa śmietana oraz ugotowane na twardo jajko. Równie popularnym i lubianym pomysłem na  obiad z nowalijek jest wspomniana botwinka z młodą marchwią i fasolką, które razem stworzą świeżą i pyszną kompozycję smakową. W pełni korzystając z sezonu, warto podać danie ze świeżymi liśćmi kopru, bazylii czy mięty.

 Pomysły na wiosenne przekąski

Lekki obiad można podać w formie zupy, drugiego dania, lub połączenia ich dwóch.  Dostępność świeżych warzyw, takich jak szparagi, młode ziemniaki, groszek czy szczypior, zachęcają do wykorzystania ich w kuchni. Możecie sięgnąć po nie przygotowując tartę z fasolką szparagową i groszkiem. Wyłożone na cieście francuskim warzywa zalewamy sosem przygotowanym na bazie majonezu, śmietany oraz aromatycznej mieszanki przypraw Kucharek Smak Lata z dodatkiem papryki, pomidorów i natki pietruszki. Aromat tej sezonowej potrawy podkreśli wyrazisty w smaku szczypiorek, który jest nowalijką kojarzącą się z soczystą zielenią wiosny. Warto zaskoczyć swoich bliskich ciekawymi pomysłami na wiosenny obiad sięgając po wachlarz kolorowych warzyw dostępnych w sezonie.