Aktualności

Aromatyczne i łatwe – dania jednogarnkowe na jesień

Aromatyczne i łatwe – dania jednogarnkowe na jesień

Nadchodząca jesień wymusza zmiany w przygotowywaniu codziennego menu dla domowników – świeże warzywa są zastępowane ciepłymi potrawami, które rozgrzewają w trakcie jesiennej słoty. Świetnie w tej roli sprawdzają się dania jednogarnkowe – poznaj inspiracje na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny! Siła potraw jednogarnkowych...

Kapusta – mocny „zawodnik” w polskim menu

Kapusta – mocny „zawodnik” w polskim menu

Kapusta jest mocno obecna w daniach kuchni polskiej. Polacy kochają ją pod każdą postacią – gotowaną, pieczoną czy kiszoną. W czym tkwi jej sekret? Przyjrzeliśmy się najpyszniejszym typowym polskim daniom i sprawdziliśmy, dlaczego tak często to dania z kapusty. Tradycyjna kuchnia polska – gdzie spotkamy...

Pierogi, leniwe i kopytka – smak jak za dawnych lat

Pierogi, leniwe i kopytka – smak jak za dawnych lat

Wyjazdy do babci w dzieciństwie często wywołują kulinarne wspomnienia – smak pierogów, klusek leniwych albo kopytek ziemniaczanych był jedyny w swoim rodzaju. Odśwież tradycję z rodzinnego domu i sprawdź, jak wykonać idealne ciasto na pierogi ruskie i inne mączne dania! Smaki dzieciństwa: niezapomniane pierogi ruskie...

Pyszne polskie zupy

Pyszne polskie zupy

W tradycyjnej kuchni polskiej olbrzymią rolę odgrywają zupy – zwyczajowo stanowią pierwsze danie bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu. Jednak polskie zupy polskie to nie tylko rosół, grzybowa czy żurek. Poznaj pomysły na inne domowe zupy i zainspiruj się! Tradycyjne polskie zupy...

Przetwory  i wekowanie

Przetwory i wekowanie

Przygotowywanie przetworów na zimę warto zacząć już w lecie i kontynuować jesienią, gdy pojawią się soczyste gruszki i okazałe dynie. Jak zagotować słoiki i przeprowadzić wekowanie, by zabezpieczyć zawartość? I co najlepiej poddać konserwacji żywności: owoce, warzywa, gotowe potrawy? Poznaj odpowiedzi na podstawowe pytania! Wyparzanie...

Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci

Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci

Moda na imieninowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół zdecydowanie nie minęła. Wciąż chętnie organizujemy spotkania, na których rozmawiamy z najbliższymi, koniecznie przy suto zastawionym stole. Jakie menu na imieniny przygotować, aby zadowolić wszystkich? Wzięliśmy pod lupę najpyszniejsze przystawki i dania imieninowe na ciepło! Klasyczne...

Treściwie o sztuce marynowania mięsa

Treściwie o sztuce marynowania mięsa

Marynowanie mięsa sprawia, że dania z grilla stają się odpowiednio kruche, a jednocześnie zachowują naturalną soczystość. Sprawdź, jak przygotować marynatę do karkówki na grilla oraz jak przyrządzić łagodną zalewę do mięsa dla dzieci. Poznaj tajniki marynat na grilla! Tradycyjna marynata na grilla – składniki Sekretem...

Grilluj z Kucharkiem i zachwyć gości!

Grilluj z Kucharkiem i zachwyć gości!

Słoneczne dni sprzyjają spotkaniom z bliskimi na tarasie czy w ogrodzie. Klimat spotkań budują potrawy z grilla o niepowtarzalnych smakach i aromatach: kiełbaski, skrzydełka, karkówka z grilla, warzywa. Na stole obowiązkowo pojawia się także wiosenna sałatka. z ziemniaków. Poznaj najlepsze pomysły na grilla i zainspiruj...

Zupy wiosenne na obiad

Zupy wiosenne na obiad

Wiosna jest idealnym czasem na zmianę menu. Wypróbuj tradycyjne zupy na obiad, które wypełnią głodne brzuchy i zadowolą rodzinę. Dobre zupy na obiad to na przykład ogórkowa, szczawiowa i jarzynowa. Poznaj sekrety ich przyrządzania! Najlepsza zupa wiosenna? Ogórkowa! Wiosna to czas zmian. Na szczęście nie...

Wypróbuj pasty kanapkowe na śniadanie!

Wypróbuj pasty kanapkowe na śniadanie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zaspokaja głód i daje energię do działania na kolejne godziny. Co jeść na śniadanie, by było smacznie i tradycyjnie? Sprawdź nasze przepisy na śniadaniowe pasty kanapkowe. Dlaczego warto przygotowywać pasty do chleba? Zastanawiasz się, co zrobić na śniadanie, by zaoszczędzić...