Aktualności

Kapusta – mocny „zawodnik” w polskim menu

Kapusta – mocny „zawodnik” w polskim menu

Kapusta jest mocno obecna w daniach kuchni polskiej. Polacy kochają ją pod każdą postacią – gotowaną, pieczoną czy kiszoną. W czym tkwi jej sekret? Przyjrzeliśmy się najpyszniejszym typowym polskim daniom i sprawdziliśmy, dlaczego tak często to dania z kapusty. Tradycyjna kuchnia polska – gdzie spotkamy...

Aromatyczne i łatwe – dania jednogarnkowe na jesień

Aromatyczne i łatwe – dania jednogarnkowe na jesień

Nadchodząca jesień wymusza zmiany w przygotowywaniu codziennego menu dla domowników – świeże warzywa są zastępowane ciepłymi potrawami, które rozgrzewają w trakcie jesiennej słoty. Świetnie w tej roli sprawdzają się dania jednogarnkowe – poznaj inspiracje na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny! Siła potraw jednogarnkowych...

Wigilia – symbolika świątecznych dań

Wigilia – symbolika świątecznych dań

Wigilia to niezwykle ciepły i rodzinny dzień, który kojarzy się z magiczną atmosferą. Na ten klimat składa się wiele elementów – obecność bliskich, piękny wystrój mieszkania, migocząca choinka, kolędy grające w tle, ale również obfita uczta z tradycyjnymi daniami wigilijnymi. Które potrawy koniecznie muszą się...

ABC przypraw na Boże Narodzenie

ABC przypraw na Boże Narodzenie

Magia świąt i prawdziwie bożonarodzeniowa atmosfera nie zrobi się w domu sama. Na ten wyjątkowy klimat składa się zarówno obecność najbliższych, tradycje świąteczne, jak i pyszne potrawy, które zachwycają nie tylko głębokim smakiem, ale i aromatem. Poznaj ABC przypraw, bez których trudno wyobrazić sobie Boże...

Pyszne polskie zupy

Pyszne polskie zupy

W tradycyjnej kuchni polskiej olbrzymią rolę odgrywają zupy – zwyczajowo stanowią pierwsze danie bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu. Jednak polskie zupy polskie to nie tylko rosół, grzybowa czy żurek. Poznaj pomysły na inne domowe zupy i zainspiruj się! Tradycyjne polskie zupy...

Przetwory  i wekowanie

Przetwory i wekowanie

Przygotowywanie przetworów na zimę warto zacząć już w lecie i kontynuować jesienią, gdy pojawią się soczyste gruszki i okazałe dynie. Jak zagotować słoiki i przeprowadzić wekowanie, by zabezpieczyć zawartość? I co najlepiej poddać konserwacji żywności: owoce, warzywa, gotowe potrawy? Poznaj odpowiedzi na podstawowe pytania! Wyparzanie...

Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci

Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci

Moda na imieninowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół zdecydowanie nie minęła. Wciąż chętnie organizujemy spotkania, na których rozmawiamy z najbliższymi, koniecznie przy suto zastawionym stole. Jakie menu na imieniny przygotować, aby zadowolić wszystkich? Wzięliśmy pod lupę najpyszniejsze przystawki i dania imieninowe na ciepło! Klasyczne...

Niedzielny obiad jak u mamy – co Polacy jedzą najczęściej?

Niedzielny obiad jak u mamy – co Polacy jedzą najczęściej?

Dobrą atmosferę w domu budują miłość i życzliwość. Znaczenie mają także drobiazgi, które po latach wspomina się z nostalgią – na przykład niezapomniane polskie obiady mamy. W żadnym miejscu na świecie niedzielny obiad nie smakuje tak dobrze, jak w domu rodzinnym. Co przygotować dla całej rodziny?...

Rozgrzewające obiady z Kucharkiem

Rozgrzewające obiady z Kucharkiem

W chłodne dni marzymy o ciepłych posiłkach. Rozgrzewające obiady to podstawa zimowego menu. Jesienią i zimą szczególnie mięsa duszone, smażone oraz pieczenie najlepiej smakują polane gęstymi, aromatycznymi sosami. Pieczeń, sos i kasza Trudno wyobrazić sobie mięso obiadowe bez sosu, który stanowi idealne uzupełnienie posiłku. Klasyczna...

Grill ze Smakiem Natury

Grill ze Smakiem Natury

Robi się coraz cieplej, a wraz z ładniejszą pogodą rozpoczyna się długo wyczekiwany sezon na  grillowanie! Polacy uwielbiają spędzać czas z rodziną i znajomymi przy ruszcie. Grill to nie tylko okazja do zjedzenia różnych przysmaków: kiełbasek, karkówki, boczku, ale także do spędzenia czasu z bliskimi....