Świąteczne zupy na Wielkanoc

Świąteczne zupy na Wielkanoc

Wielkanocne przepisy to dużo więcej niż potrawy jajeczne i mięsiwa. Czy wiesz, jaka zupy na Wielkanoc są najlepsze? Podpowiadamy, jak ugotować barszcz biały, żurek z chrzanem czy zupę chrzanową. Ciesz się tradycyjnym smakiem wielkanocnych zup w rodzinnym gronie!

Zupa chrzanowa – pyszna i zdrowa!

Korzeń chrzanu to podstawa wielu wielkanocnych przepisów. Pojawia się w śniadaniowych sałatkach, przystawkach z jaj, treściwych daniach obiadowych, nalewkach i syropach, ale także aromatycznej zupie chrzanowej. Ponadto działa korzystnie na zdrowie – wspomaga walkę z katarem, chorobami zatok, przeziębieniem czy niestrawnością.

Aby przygotować pyszną zupę chrzanową, zacznij od zeszklenia w garnku pokrojonej cebuli. Dodaj do niej starty czosnek. Tak wykonaną bazę zalej bulionem z wędzonymi żeberkami lub kośćmi wieprzowymi. Ugotuj całość z dodatkiem kostki Rosół wołowy Kucharek i ulubionych przypraw, np. liścia laurowego. Dorzuć całą kiełbasę i ziemniaki w kostce. Kiedy warzywa staną się miękkie, rozpuść w zupie chrzanowej kilka łyżek chrzanu ze słoiczka – według uznania. Dla poprawienia gęstości zastosuj śmietanę.

Żurek a barszcz biały – czym się różnią?

Wiele pań domu zastanawia się, jaka zupa na obiad świąteczny sprawdzi się lepiej: żurek z kiełbasą czy barszcz biały wielkanocny? Czym różnią się obie potrawy? Mimo iż podobnie smakują, pachną i wyglądają, wielkanocne przepisy na obie zupy są różne. Żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim. Jest gotowany na wywarze z białej kiełbasy i wędzonki. Z kolei barszcz biały wielkanocny bazuje na zakwasie pszennym. Przepisy – w zależności od regionu Polski – mogą się różnić – np. w Kielcach jako zakwasu do barszczu białego używa się wody z kiszonych ogórków.

Najlepszy przepis na żurek wielkanocny z chrzanem

Zgodnie ze staropolskim wielkanocnym przepisem zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na bok. Następnie podsmaż kiełbasę śląską i boczek. Dodaj je wraz z namoczonymi grzybami do rozrobionej w wodzie gotowej mieszanki Żurek śląski Kucharek. Aby uczynić zupę treściwszą, uzupełnij ją białą kiełbasą. Na koniec dodaj zakwas żytni i rozpuść kilka łyżeczek chrzanu ze słoiczka. Żurek wielkanocny z chrzanem podawaj z jajkami na twardo i domowym chlebem.

Jak ugotować barszcz biały wielkanocny?

Wykorzystaj bogaty w składniki wielkanocny przepis, by przygotować treściwy i sycący barszcz biały. Sięgnij po mięso wieprzowe z kością, wędzonkę – do wyboru z kiełbasą lub boczkiem, suszone borowiki, surową kiełbasę, przyprawy i zioła, zakwas z mąki pszennej oraz dodatki ze słoika: chrzan dla poprawy smaku i śmietanę do zagęszczenia.

Przyrządzanie zupy zacznij od ugotowania mięsa w kolejności: mięso wieprzowe, wędzonka, kiełbasa. Wykorzystaj Bulion grzybowy Kucharek, by nadać jej tradycyjny smak. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami lub gotową mieszanką, np. klasyczną Przyprawą do potraw Kucharek. Chrzan i śmietanę dodaj na koniec. Smacznego!

Przetestuj wszystkie przepisy na zupy na Wielkanoc i sprawdź, która propozycja będzie najlepsza na święta. Smacznego!