Pomysły na śniadanie wielkanocne

Pomysły na śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne to pole do popisu dla każdej pani domu. Po jakie pomysły sięgnąć na śniadanie wielkanocne? Co podać rodzinie? Zaserwuj pieczeń rzymską z jajkiem i domowym chlebem. Wypróbuj pasztet wielkanocny i nie zapomnij o jajkach faszerowanych na Wielkanoc. Sprawdź 5 najlepszych propozycji wielkanocnych!

Szybkie i pyszne wielkanocne śniadanie: jajka faszerowane

Jajka faszerowane na Wielkanoc to klasyka gatunku. Przyrządzisz je w wersji łagodnej – z majonezem i świeżym szczypiorkiem, ale również ostrej – z chrzanem lub ćwikłą. Jajka będą świetną przystawką lub dodatkiem do sałatki. Jak przyrządzić jajka faszerowane? Ugotuj jajka na twardo, przetnij na pół i wyciągnij żółtka. Włóż je do miseczki i rozgnieć z majonezem, Przyprawą do potraw smak natury Kucharek i świeżymi ziołami, np. szczypiorkiem. Taką pastę nałóż do wgłębień w ugotowanych jajkach. Całość udekoruj chrzanem, ćwikłą lub rzeżuchą.

Wielkanocne śniadanie z tradycją: pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem świetnie sprawdzi się podczas świątecznego ucztowania przy stole. Do przygotowania pieczeni rzymskiej z jajkiem wykorzystaj łopatkę wieprzową bez kości, jajka, czosnek, cebulę, musztardę i chrzan. Aby podkreślić tradycyjny smak mięsa, zeszklij cebulę na domowym smalcu. Ziołowego charakteru nada Przyprawa do potraw Smak Wiosny Kucharek, w której znajdziesz natkę pietruszki, szczypiorek i koperek. Aby pieczeń wytrzymała przez cały okres wielkanocny, trzymaj ją w lodówce. Wcześniej jednak odlej z foremki roztopiony tłuszcz.

Pasztet wielkanocny na śniadanie

Tradycyjny pasztet wymaga chwili przygotowania, ale dla tego smaku warto poświęcić czas. Mięso i warzywa do pasztetu wielkanocnego gotuj około godziny. Pozostaw je w wywarze przez noc. Kolejnego dnia dodaj do niego bułkę. Gdy zmięknie, całość odsącz z wywaru i zmiel w maszynce. Nie wylewaj wywaru! Dla wydobycia smaku dopraw masę klasyczną Przyprawą do potraw Kucharek. Na koniec dodaj surowe jajka: żółtka oraz ubite białka. Jeśli chcesz, aby pasztet wielkanocny pozostał wilgotny, dolej do masy nieco wywaru pozostałego po warzywach i mięsie. A teraz do piekarnika!

Klasyka świątecznego śniadania: aromatyczny żurek wielkanocny

Na stole świątecznym nie może zabraknąć żurku wielkanocnego! Wykonasz go na bazie gotowej mieszanki Żurek śląski Kucharek, by był pyszny i aromatyczny. Kup lub przyrządź zakwas żytni, by zupa była tradycyjna.

Jak przygotować zakwas żytni na żurek wielkanocny?

Wykorzystaj szklankę mąki żytniej razowej, skórkę chleba razowego, dwa ząbki czosnku i przyprawy, np. Przyprawę do potraw smak natury Kucharek. Umieść składniki w słoju i zalej litrem ciepłej wody. Po wymieszaniu odstaw na trzy dni. Trzymaj zakwas w lodówce. Najlepszy żurek wielkanocny powstanie na bazie kurczaka lub łopatki wieprzowej. Włoszczyznę pokrój w kostkę. Zakwas dodaj na końcu i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz zagęścić zupę na wielkanocne śniadanie, rozpuść w niej łyżkę śmietany.

Ćwikła z chrzanem na świątecznym stole

Wędliny czy biała kiełbasa na wielkanocnym stole smakują najlepiej w towarzystwie ćwikły z chrzanem. Buraczki o mocnym, charakterystycznym smaku chrzanu to idealny dodatek także do sałatek albo śledzi. Jak przyrządzić ćwikłę z chrzanem? Ugotowane i starte na drobno buraczki połącz ze startym korzeniem chrzanu lub warzywem ze słoika. Dopraw solą, cukrem oraz sokiem z cytryny i pozostaw do „przegryzienia”. Smacznego!