Wypróbuj pasty kanapkowe na śniadanie!

Wypróbuj pasty kanapkowe na śniadanie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zaspokaja głód i daje energię do działania na kolejne godziny. Co jeść na śniadanie, by było smacznie i tradycyjnie? Sprawdź nasze przepisy na śniadaniowe pasty kanapkowe.

Dlaczego warto przygotowywać pasty do chleba?

Zastanawiasz się, co zrobić na śniadanie, by zaoszczędzić czas, a jednocześnie podać bliskim pyszny posiłek? Postaw na pasty kanapkowe. Wykonanie kilku porcji nie zajmuje dużo czasu, a pasta starcza na kilka dni. Jeśli masz więcej czasu, upiecz samodzielnie domowy chleb. Na nim pasty na kanapki smakują lepiej!

Jak upiec domowy chleb?

Przygotuj mąkę (wymieszaj pszenną np. z żytnią), drożdże, wodę i przyprawy. Jeśli używasz suchych drożdży, dolej do nich ciepłą wodę i odstaw na kilka minut. Połącz składniki, aby uzyskać jednolitą masę. Użyj Przyprawy do potraw smak natury Kucharek – to nada pieczywu naturalny ziołowy smak. Sekretem pulchności ciasta drożdżowego jest pozostawienie go na godzinę przed pieczeniem pod przykryciem.

 Pasta jajeczna na smaczny początek dnia

Idealna pasta kanapkowa dla całej rodziny to pasta jajeczna. Wykonasz ją przy użyciu tylko 4 składników: jajek, majonezu, przypraw i świeżych ziół, np. szczypiorku. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem. Kiedy ostygną, wsyp Przyprawę do potraw smak wiosny Kucharek i dodaj majonezu – wedle uznania. Jeśli chcesz łatwiej rozsmarowywać pastę kanapkową na chlebie, zastosuj więcej majonezu. Smarowidło do chleba nabierze wówczas aksamitności. Wykończ go świeżymi ziołami. Przechowuj pastę w lodówce, by zachowała świeżość na dłużej.

Smalec domowy dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni

Co jeść na śniadanie, gdy w ciągu dnia zużywa się więcej energii? Dobrym pomysłem są kanapki ze świeżo upieczonego chleba ze smalcem domowym. Kilogram takiej pasty na kanapki przygotujesz już w 2 godziny! Kup słoninę wieprzową, podgardla wieprzowe, słodkie jabłka i cebulę. Jeśli dysponujesz maszynką do mięsa, zmiel w niej słoninę i podgardla. Jeżeli nie – potnij je w drobną kostkę. Ułóż całość na chłodnej patelni i smaż przez godzinę. Po tym czasie dodaj jabłko i cebulę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj i smaż jeszcze przez 30 minut. Kiedy domowy smalec ostygnie, przełóż go do brytfanki. Dopiero wówczas go dopraw, np. klasyczną Przyprawą do potraw Kucharek. Nadasz paście do chleba tradycyjny smak. Po godzinie w lodówce będzie gotowa do podania.

Twarożek z rzodkiewką dla najmłodszych

Nie zastanawiaj się, co zrobić na śniadanie dla dzieci. Zaczerpnij ze śniadaniowej klasyki i wykonaj pyszny, świeży twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dobrze sprawdza się zarówno na chlebie jako pasta kanapkowa, jak i ułożony na talerzu i przyozdobiony listkami pietruszki. Sięgnij po twaróg półtłusty w kostce. Rozgnieć go widelcem. Jeśli chcesz osiągnąć efekt gęstości i zwięzłości, wykorzystaj jogurt naturalny lub śmietanę. Pokrój ulubione warzywa – możesz dodać rzodkiewkę, pomidory albo ogórki. Dopraw pastę na kanapki Przyprawą do potraw smak natury Kucharek. Spróbuj wykorzystać tę pastę także na grzankach!