Przyprawa do ziemniaków i frytek Kucharek
Chińczycy mają ryż, Włosi makaron, Peruwiańczycy komosę ryżową, a my mamy ziemniaki. Niekwestionowany król polskich stołów pojawił się u nas ponad trzysta lat temu wraz z królem Janem III Sobieskim i szybko zaczął cieszyć się popularnością od Bałtyku aż po Tatry. Siła ziemniaka tkwi w jego smaku, prostocie i dużym potencjale wykorzystania w kuchni. Od dworskich biesiad po wiejskie chaty – ziemniak wykarmił wiele pokoleń Polaków i wielokrotnie ratował ludzi przed głodem. Obecny w tradycyjnej kuchni każdego regionu, serwowany na wiele oryginalnych sposobów, nigdy nie spowszedniał, a raczej doczekał się wielu ciekawych, nowoczesnych form przyrządzania.
Przyprawa do ziemniaków i frytek Kucharek powstała z miłości do ziemniaka. Do jego nieskomplikowanej natury i szerokich możliwości kulinarnych. Ziemniak wciąż stanowi podstawę żywienia w wielu domach i chociaż może rzadko robimy ziemniaczane kiszki, baby czy moskole – wszyscy uwielbiamy ziemniaka pieczonego w ogniskowym żarze, fast foodowe frytki, a przede wszystkim młode ziemniaki z koperkiem i kefirem. Dlatego stworzyliśmy wyjątkową mieszankę przyprawową, która pozwoli dobrego, poczciwego ziemniaka, przenieść w inny wymiar smaku. Kompozycja wysokiej jakości składników – słodkiej papryki, suszonej cebuli, ostrych nut czosnku i chili, ziołowych aromatów oregano, tymianku, kopru, korzennego kminku oraz lekko anyżowych ziaren kopru – nada nowego smaku i aromatu wszystkim daniom bazującym na ziemniakach.
Dużym atutem przyprawy do ziemniaków i frytek Kucharek jest jej uniwersalność – perfekcyjnie doprawi zwykłe tłuczone obiadowe ziemniaki, eleganckie purée, placki i kotlety ziemniaczane, zapiekanki, klasyczne, powszechnie lubiane frytki, a także ich zdrowszą wersję z batatów. Słodkie ziemniaki stopniowo zyskują na popularności i od kilku lat coraz częściej trafiają do naszego jadłospisu. Można je gotować, piec, grillować, miksować na purée, dodawać do zup i orientalnych gulaszy warzywnych. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty to pieczone bataty z warzywami i serem feta na pewno okażą się ciekawym urozmaiceniem rodzinnego obiadu.
Nasza przyprawa doskonale sprawdzi się również w przypadku ziemniaków pieczonych w skórkach, podsmażanych talarków czy ziemniaków faszerowanych, na przykład w stylu włoskim. Posłuży jako dodatek do sałatki kartoflanej czy wspomnianej babki ziemniaczanej, z której słynie Podlasie. W sytuacjach, kiedy szykujemy kolację i potrzebujemy czegoś smacznego „na szybko”, warto sięgnąć po przepisy na zapiekanki. Zapiekanka z ziemniaków, szpinaku i sera żółtego czy zapiekanka z wołowiną i warzywami to pomysł na pyszne, proste, sycące danie. Przy specjalnych okazjach ziemniak radzi sobie po mistrzowsku – schodzi z pierwszego planu, ale wyśmienicie dopełnia bardziej wyszukane potrawy. Przykładem może być tu stek z polędwicy wołowej ze złocistymi ziemniakami i szparagami – danie, w którym nasza mieszanka przyprawowa właśnie ziemniakowi dodaje wyjątkowego smaku i charakteru. Wystarczy 1 łyżeczka przyprawy na 100 gram ziemniaków, by uzyskać zupełnie nowe, zaskakujące efekty.
Przyprawa do ziemniaków i frytek została zapakowana w torebkę o dużej gramaturze z wygodnym, funkcjonalnym zamknięciem na klips, które gwarantuje świeżość smaku i moc aromatu na dłużej. Jeśli cenisz sobie minimalizm i porządek w kuchni, szanujesz swój czas, ale nie ustajesz w poszukiwaniu nowych rozwiązań i smaków – nasza przyprawa ułatwi Ci gotowanie i pozwoli na nowo odkryć dobrodziejstwa ziemniaczanej bulwy. Mieszanka nie zawiera barwników, aromatów ani glutaminianu sodu.
Przyprawę do ziemniaków i frytek Kucharek kupisz wygodnie w naszym sklepie internetowym z przyprawami >>