Pieczone bataty z warzywami i serem feta

Pieczone bataty z warzywami i serem feta
Składniki:

– 2 średnie umyte bataty
– 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków i frytek Kucharek
– 4 łyżki oliwy
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 4 pieczarki
– 10 pomidorów koktajlowych
– 200 g młodych liści szpinaku
– 200 g ciecierzycy z puszki
– 200 g sera feta
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 pokrojony pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

1. Bataty kroimy na połówki, środki nacinamy w kratkę, skrapiamy oliwą, posypujemy Przyprawą do ziemniaków i frytek Kucharek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-45 minut.

2. Na patelni na maśle klarowanym smażymy poszatkowaną cebulę, pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chili, ćwiartki pieczarek, pokrojone pomidory, szpinak, odsączoną z zalewy ciecierzycę.

3. Tak przygotowane warzywa układamy na podpieczonych batatach, posypujemy serem feta i wkładamy do nagrzanego piekarnika jeszcze na 15 minut.

4. Przed podaniem posypujemy kolendrą.