– 4 kawałki karkówki po 150 g
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Kucharek
– 1 szklanka mąki
Sos:
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 biała część pora
– 1 papryczka chili
– 2 gałązki rozmarynu
– 0,5 szklanki żurawiny suszonej
– 2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
– 1 opakowanie Sosu pieczeniowego ciemnego Kucharek
– Przyprawa do zup i sosów Kucharek
1. W rondlu na maśle smażymy pokrojonego pora, papryczkę, dodajemy żurawinę, wlewamy sos przygotowany zgodnie z radą na opakowaniu, dodajemy musztardę. Całość gotujemy około 3 minut i doprawiamy Przyprawą do zup i sosów Kucharek.
2. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy Przyprawą do mięs Kucharek i mąką. Smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor i przekładamy do gotowego sosu.
3. Dodajemy gałązki rozmarynu i całość dusimy do miękkości mięsa.
4. Tak przygotowaną karkówkę podajemy z kluskami śląskimi i sosem z żurawiną.