Rozgrzewające obiady z Kucharkiem
W chłodne dni marzymy o ciepłych posiłkach. Rozgrzewające obiady to podstawa zimowego menu. Jesienią i zimą szczególnie mięsa duszone, smażone oraz pieczenie najlepiej smakują polane gęstymi, aromatycznymi sosami.
Pieczeń, sos i kasza
Trudno wyobrazić sobie mięso obiadowe bez sosu, który stanowi idealne uzupełnienie posiłku. Klasyczna pieczeń i tłuczone ziemniaki lub kasza polane gęstym, pełnym smaku i aromatu sosem będą smakować zupełnie inaczej. Ten nierzadko wykwintny dodatek, jakim są wszelkiego rodzaju sosy pieczeniowe sprawia, że danie zyskuje głębię smaku. Mięso rozpływa się w ustach, a ziemniaki, kasza lub sprężyste kluski śląskie znikają z talerza w mgnieniu oka. Szczególnie trudno wyobrazić sobie obiad z kluskami śląskimi bez dodatku ciemnego, pieczeniowego sosu, który wręcz powinien znaleźć się w zagłębieniu specjalnie do tego stworzonych dziurek. Taki tradycyjny, polski obiad wprost nie może obejść się bez sosu.
Rozgrzewające obiady tylko z pysznym sosem
Często zastanawiamy się jednak jaki sos powinniśmy przygotować do konkretnego rodzaju mięsa, ryby lub warzyw. Najprościej rzecz ujmując, ciemne sosy najlepiej łączą się ze smakiem ciemnego mięsa, a jasne z delikatnym w smaku mięsem białym i warzywami. Tak na przykład, smak wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny podkreśli najlepiej Sos do pieczeni ciemny. Głęboki smak i kolor sosu podkreśli to co najlepsze w czerwonym mięsie. Jeśli jednak postawimy na mięso drobiowe lub ryby, na talerzu koniecznie powinien pojawić się sos pieczeniowy jasny. Dodatek czosnku, suszonych warzyw, papryki i kurkumy w sosie sprawią, że nasze danie zyska wyrazisty smak. Uwielbiany z kolei Sos pieczarkowy to znakomity dodatek do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Wyśmienicie komponuje się z pulpecikami, kotletami mielonymi, plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, kopytkami, a nawet gołąbkami (szczególnie tymi w wersji z kaszą i pieczarkami). Sos ten zdecydowanie wzbogaci smak wytrawnych naleśników, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek, które uwielbiamy przygotowywać w chłodne popołudnia. Warto wypróbować go również do risotto.
Jak więc widać polska kuchnia uwielbia wszelkiego rodzaju sosy – gęste, aromatyczne i rozgrzewające w zimniejsze dni. Warto mieć je zawsze pod ręką, gdy szykujemy pyszny rodzinny obiad.