Przyprawa do ryb i owoców morza Kucharek
Polska kuchnia na przestrzeni ostatnich kilku dekad przeszła dużą transformację. W naszych jadłospisach pojawiło się więcej egzotycznych warzyw, owoców morza i zdecydowanie więcej ryb, które do niedawna jadało się głównie podczas wakacji nad morzem. Powszechna dostępność wielu gatunków morskich i słodkowodnych ryb daje większe możliwości prowadzenia różnorodnej i lekkiej kuchni, opartej na diecie śródziemnomorskiej. Zadbać trzeba o dwie rzeczy – dobrą jakość samej ryby, która zależy od źródła jej pochodzenia oraz umiejętnie skomponowaną przyprawę.
Przyprawa do ryb i owoców morza Kucharek to starannie wyselekcjonowane zioła, przyprawy i suszone warzywa, które wyśmienicie podkreślają delikatny smak dań rybnych i owoców morza. W naszej mieszance przyprawowej połączyliśmy subtelnie pikantne nuty czarnego pieprzu, białej gorczycy, imbiru, czosnku i cebuli z lekko anyżkowymi warstwami nasion kopru, słoneczną słodyczą pomidora, aromatem bazylii i zielonej pietruszki oraz lekko korzenną kurkumą, która dodatkowo zapewnia potrawom apetyczny, złocisty kolor. Wszystkie zawarte w mieszance składniki są stuprocentowo naturalne, nie ma tu natomiast glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów.
Przyprawa może być z powodzeniem stosowana do potraw z ryb podawanych na zimno i ciepło. Warto dodać jej do galarety rybnej i ryby po grecku, dlatego znakomicie pasuje do tradycyjnych dań postnych i wigilijnych. Podkreśla smak świątecznego karpia, górskiego pstrąga, sandacza szczupaka i okonia, a także ryb morskich – dorsza, mintaja, łososia, morszczuka czy śledzia. Z naszą mieszanką przyprawową każda ryba, niezależnie od rodzaju obróbki termicznej – duszona, pieczona, smażona, grillowana, gotowana na parze lub wędzona – nabierze wyrazistego charakteru i smakowitego aromatu. Przyprawa może być również stosowana do zupy rybnej, kotlecików i paluszków rybnych. W potrawach z owoców morza wydobywa całe bogactwo smaku z delikatnych ośmiornic, krewetek, małży, ostryg i homarów. Dla optymalnych rezultatów zalecamy jedną łyżeczkę przyprawy na 100 gram ryby.
Wraz z modą na ryby i owoce morza pojawiło się sporo ciekawych przepisów. Stołówkowa mrożona kostka z mintaja w panierce z surówką z kiszonej kapusty ustąpiła miejsca bardziej wyszukanym propozycjom kulinarnym, które wcale nie wymagają mistrzowskich umiejętności. Dorsz z kolorowymi warzywami i pieczarkami to lekkie, smaczne danie, które zyskuje ciekawy charakter dzięki suszonym pomidorom, kaparom i orzeszkom piniowym. Bardziej ognista propozycja na pyszny obiad to pikantny łosoś z jabłkami, miodem i rozmarynem, gdzie smaki podkręca odrobina śliwowicy i musztarda z jalapeño. Koneserom ryby na pewno przypadnie do gustu lekkostrawny, delikatny, maślany sandacz pieczony z warzywami i soczewicą. Ryby świetnie sprawdzają się również w nowoczesnej kuchni – dają fajne możliwości stworzenia zdrowszej wersji dania typu fast food, czyli rybnego burgera, w naszej wersji z sosem tatarskim i papryczkami jalapeño. Do owoców morza czasami trudno się przekonać, więc warto zacząć od potraw, gdzie są one akcentem a nie podstawą posiłku. Sycącą propozycją o lekko egzotycznym kolorycie jest makaron z łososiem i krewetkami, gdzie kiełki fasoli mung, olej sezamowy, sos sojowy, papryczka chili, świeża kolendra i prażone orzeszki ziemne budują świetny, azjatycki klimat.
Przyprawa do ryb i owoców morza Kucharek została zapakowana w pojemne, praktyczne opakowanie XXL z funkcjonalnym zapięciem na klips. Idealna do wszystkich morskich opowieści na twoim talerzu.
Przyprawę do ryb i owoców morza Kucharek kupisz wygodnie w naszym sklepie internetowym z przyprawami >>