Tradycyjne święta na talerzu: od wigilijnych inspiracji po noworoczne specjały pełne smaku

Tradycyjne święta na talerzu: od wigilijnych inspiracji po noworoczne specjały pełne smaku

Potrawy przygotowane z miłością dodają magii rodzinnym spotkaniom. Właśnie dlatego wejdziemy dziś do świata polskich zwyczajów i podpowiemy Wam, co może znaleźć się na Waszych stołach w tym wyjątkowym czasie.

Barszcz vs. grzybowa, czyli nierówne starcie na wigilijnym stole 

I ten odwieczny dylemat… barszcz czy grzybowa? A może oba? Wszystko zależy od Waszych rodzinnych tradycji, zwyczajów czy regionu, ale nie chcemy przecież rozpętywać wojny… Z przykrością (dla miłośników zupy grzybowej), musimy stwierdzić, że barszcz znajduje swoje miejsce na świątecznym stole znacznie częściej.   

Jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, nie macie jednak czasu na jego przygotowanie, świetną alternatywą okaże się Barszcz czerwony instant Kucharek. Wyrazisty, o cudownie bordowej barwie i jeszcze lepszym smaku. Wystarczy jedynie dodać do niego uszka lub zajadać się nim w towarzystwie pierogów z kapustą. Podobnie w przypadku zupy grzybowej. Jeżeli szukacie szybszej opcji i chcecie cieszyć się równie pysznym, aromatycznym daniem, to Zupa grzybowa Kucharek będzie zdecydowanym strzałem w dziesiątkę.  

Bez karpia (smażonego lub pieczonego) ani rusz  

Trudno wyobrazić sobie tradycyjną kolację wigilijną bez karpia na stole. Możliwości jego przygotowania są naprawdę różnorodne – można go usmażyć, upiec lub przyrządzić w galarecie z dodatkiem warzyw. Co jednak dodać, aby karp smakował wyśmienicie? Wystarczy jeden kluczowy składnik – Przyprawa do ryb i owoców morza Kucharek, która nada rybie wyjątkowego, intensywnego smaku. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na świątecznego karpia w sosie korzennym! 

Kapusta z grochem, grzybami, a może śliwkami?  

W każdym domu kapusta może prezentować się w nieco innej formie. Dla wielu osób święta nie mogą odbyć się bez kapusty z grochem. Z kolei inni są miłośnikami aromatycznej kapusty z grzybami. Część z Was na pewno też potwierdzi, że kapusta wręcz musi zawierać śliwki. Natomiast co do jednego nie mamy wątpliwości – do wszystkich wersji kapusty idealnym dodatkiem będzie Przyprawa do potraw Kucharek 200 g, która wzbogaci smak całego dania.  

A po świętach czas na kulinarne przygotowania sylwestrowe! 

W końcu warto przywitać Nowy Rok z rozmachem! Obowiązkowo w towarzystwie najbliższych osób i pysznego jedzenia. Mamy dla Was kilka inspiracji, które mogą znaleźć się na imprezowym stole. Może zacznijmy od przekąsek. Proponujemy babeczki, ale nie byle jakie, bo dokładniej wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny.  Nie może też zabraknąć klasyka każdej domówki, czyli sałatki z tuńczyka, jajek, kukurydzy i ogórków. Do tego jeszcze jeden przysmak, obok którego Wasi goście nie przejdą obojętnie, a mianowicie aromatyczny chlebek czosnkowo-ziołowy. Jesteśmy pewni, że będzie on wyjątkowo oblegany!

Czas na dania główne! Zacznijmy od niezwykle smakowitej zupy z kulkami wołowymi, warzywami i kurkami. Wiemy, że o tej porze roku trudno je dostać, ale możecie wykorzystać kurki suszone lub zastąpić je po prostu pieczarkami. Chcecie, by goście poprosili o niejedną dokładkę? Użyjcie bulionu w kostce Rosół z Kury 120 XL Kucharek, który stanie się idealną bazą dla całego dania. Ale na tym nie poprzestajemy! Co powiecie na domowe burgery z wołowiny? Pełne świeżych warzyw, wypełnione pysznym, ketchupowo-majonezowym sosem. Z kolei sama wołowina zawdzięcza swój charakterystyczny, wyrazisty smak Przyprawie do mięs Kucharek. A na koniec zapiekanka z ziemniaków, szpinaku i sera żółtego. My już zgłodnieliśmy! 

 

No i jeszcze ostatnia, bardzo ważna rzecz w kontekście naszych świątecznych tradycji – życzenia. A skoro przy nich jesteśmy, to przyjmijcie je już teraz również od nas. Niech magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia przyniesie Wam mnóstwo radości, spokoju i rodzinnego ciepła. Aby każdy dzień wypełniony był miłością, a nadchodzący Nowy Rok obfitował w zdrowie, szczęście, pomyślność oraz oczywiście… mnóstwo wspaniałego jedzenia (a najlepiej takiego przyrządzanego od serca)!