Domowy burger z wołowiny

Domowy burger z wołowiny
Składniki:

– 500 g mielonego mięsa z wołowego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki prażonej cebulki Prymat
– 1 papryczka chili
– 2 ząbki czosnku
– liście sałaty lodowej
– 1 pomidor malinowy bez skóry
– 1 cebula czerwona
– 4 ogóreczki konserwowe z chili Smak
– masło klarowane do smażenia
– 2 bułki maślane
– Przyprawa do mięs Kucharek

Sos:
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki ketchupu
– 3 łyżki tartego sera pleśniowego
– Przyprawa do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

1. Mielone mięso wyrabiamy z dodatkiem prażonej cebulki i masła w temperaturze pokojowej z przyprawą do mięs Kucharek.

2. Z powstałej masy mięsnej formujemy burgery i smażymy je na rozgrzanej patelni ryflowanej około 2 – 3 minut z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną papryczkę chili i roztarty czosnek. Następnie kładziemy bułki
maślane i czekamy, aż się zarumienią.

3. Do miski wkładamy majonez i ketchup, następnie ścieramy ser pleśniowy na tarce i dorzucamy go do pozostałych składników. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek.

4. Pomidora kroimy w grube plastry, a ogóreczki konserwowe na połówki.

5. Na talerzu układamy dolną część bułki, smarujemy ją sosem, a następnie układamy liście sałaty, burgera, plastry pomidora,
cebulę i ogóreczki. Górną część bułki smarujemy sosem i kładziemy na górę burgera.