Pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczami

Pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczami
Składniki:

1,8-2 kg kaczki
500 g ziemniaków
4 twarde i kwaśne jabłka do obłożenia kaczki

Solanka:
4 l wody
250 g soli drobnoziarnistej
20 g cukru
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek
3 Liście laurowe Prymat
1 gałązka rozmarynu

Nadzienie do kaczki:
3 sztuki twardych i kwaśnych jabłek
1 łyżka Majeranku suszonego Prymat
1 pomarańcza obrana i pokrojona na cząstki
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek

Czerwona kapusta:
Pół główki czerwonej kapusty
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek
50 g cukru
50 ml soku malinowego
2 laski Cynamonu Prymat
2 twarde gruszki pokrojone w cząstki
100 ml czerwonego wina, np. Porto

Sposób przygotowania:

Zagotować wszystkie składniki solanki, a następnie je schłodzić i wrzucić na 3 h oczyszczoną i oskubaną kaczkę. Następnie kaczkę sparzyć we wrzątku. Marynatą na bazie oleju i Przyprawy do potraw Kucharek natrzeć kaczkę. Jabłka i pomarańcze obrać, umyć i pokroić na ósemki, dodać majeranek i Przyprawę do potraw Kucharek – całość wymieszać i nadziać kaczkę. Na blaszce ułożyć kaczkę, a dookoła niej pokrojone na cząstki jabłka oraz ziemniaki. Piec około 50 min w temp. 140˚C, a później w 180˚C przez 15 min. Na patelni zrobić z cukru delikatny karmel, a kiedy cukier się rozpuści, dodać dwie laski cynamonu i wino. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić sokiem malinowym i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę gruszki. Kaczkę podajemy z karmelizowaną kapustą.

 

Porady:

1. Dzięki solance kaczka będzie wyjątkowo krucha, a jej mięso zachowa najlepszą jakość.
2. Połączenie owoców polskich i egzotycznych pozwala wydobyć najlepszy smak mięsa z kaczki.
3. Podlewanie kaczki tłuszczem w trakcie pieczenia sprawi, że skórka będzie chrupiąca.
4. Zanim kaczka zostanie pokrojona, po pieczeniu powinna „odpocząć” około 10-15 min, przykryta folią aluminiową.
Należy obrócić ją tak, aby soki spłynęły do piersi, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
5. Idealny smak kaczki uzyskamy dzięki przyprawieniu mięsa Kucharkiem.