Klasyczna sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa
Składniki:

3 ziemniaki (20 dag)
3 marchewki (20 dag)
1 seler
1 korzeń pietruszki (15 dag)
20 dag Ogórków kwaszonych Smak
1 jabłko (15 dag)
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 średniego pora
1 cebula (15 dag)
1 puszka groszku
4 łyżki majonezu
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
1/2 łyżeczki Gałki muszkatołowej Prymat
do smaku: Przyprawa do potraw Kucharek, Pieprz czarny mielony Prymat, cukier

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę oczyścić, opłukać, ugotować w posolonej wodzie do miękkości warzyw i ostudzić.
Por oraz jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, jajka obrać.
Wszystkie warzywa oraz jabłka, ogórki i jajka pokroić w drobniutką kosteczkę i wymieszać z odsączonym z wody groszkiem konserwowym.
Składniki sałatki połączyć, dodać majonez i musztardę i przyprawić do smaku Kucharkiem i pieprzem.

Porady:

1. Cebula i por zaostrza smak sałatki. Warto pokroić je w bardzo malutkie kawałki i dodawać na końcu, stopniowo w zależności od własnych upodobań kulinarnych.
2. Aby sałatka była bardziej kremowa i delikatna można dodać do niej 1-2 łyżki śmietany, która złagodzi smaki i sprawi, że sałatka będzie bardziej wilgotna.
3. Kucharek to sekret dobrego przyprawienia, dzięki niemu smak sałatki będzie idealny.