Zupa z leśnych grzybów

Zupa z leśnych grzybów
Składniki:

2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka oleju
1 listek laurowy
1 litr Bulionu warzywnego Kucharek
100 g borowików lub podgrzybków
250 ml śmietany 36%
1 pęczek koperku
ok.2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, oczyszczone i pokrojone grzyby,
dodać ziemniaki, marchew i liść laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
Zagotować, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę.

Porady:

1. Równie smaczna jest zupa grzybowa z suszonych grzybów – należy je tylko wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku. Pozostałą wodę z grzybów warto dodać do zupy.
2. Zupa grzybowa doskonale smakuje z dodatkiem makaronu łazankowego lub typu nitki.
3. Seret dobrze przyprawionych grzybów tkwi w Przyprawie do potraw Kucharek, która pozwala wydobyć z grzybów głęboki smak.