Zupa z kulkami wołowymi, warzywami i kurkami

Zupa z kulkami wołowymi, warzywami i kurkami
Składniki:
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • biała część pora 1 sztuka
  • ziemniaki 2 sztuki
  • seler 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • kurki 600 g
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • śmietana 18% 150 ml
  • masło 1 łyżka
  • rosół z kury Kucharek

Kulki wołowe:

  • mielona wołowina 300 g
  • Papryka ostra mielona Prymat szczypta

Pozostałe:

  • szczypiorek 1 pęczek
Sposób przygotowania:

1. Warzywa średniej wielkości: marchewki, pietruszkę, pora (białą część) – kroimy w plasterki. Ziemniaki, pół selera, pól cebuli – kroimy w drobną kostkę.

2. Z mielonej wołowiny formujemy 30 małych kulek.

3. Szczypiorek drobno siekamy.

4. Kurki oczyszczamy i płuczemy, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.

5. Cebulkę wraz z kurkami smażymy na maśle na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy 3 litry bulionu z kostek rosół z kury Kucharek. Warzywa oprócz cebuli podsmażamy na oleju, tak aby zmiękły, doprawiamy lekko solą i przekładamy do garnka z bulionem – następnie je gotujemy.

6. Na patelni podsmażamy kurki z cebulką, doprawiamy je solą i pieprzem. Gdy kurki i cebula zmiękną – wrzucamy je wraz z sosem do garnka z warzywami i bulionem.

7. Na patelni podsmażamy kulki mięsne, doprawiamy je małą ilością ostrej papryki, podsmażone wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy 150 ml śmietany 18%.

8. Zupkę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.