Zupa pieczarkowa z czipsem z boczku

Zupa pieczarkowa z czipsem z boczku
Składniki:

1 nieduża cebula
2-3 ząbki czosnku
250 g pieczarek
5 średnich ziemniaków
1-2 łyżeczki Przyprawy do zup i sosów @kucharek
800 ml bulionu lub wody
Kilka plastrów boczku
Natka pietruszki, świeżo mielony pieprz
Suszony grzybek (opcjonalnie)
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cebulkę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć i posiekać.
2. W garnku z grubym dnem podsmażyć cebulkę z czosnkiem.
3. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażyć razem, aż trochę odparują płyny i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Wymieszać i doprawić 1-2 łyżeczkami Przyprawy do zup i sosów Kucharek.
5. Następnie całość zalać wodą, dodać suszonego grzybka, garść natki pietruszki i gotować około 12-15 minut.
6. Plastry boczku wysmażyć na wolnym ogniu, z obu stron, podlewając od czasu do czasu wodą. Wtedy będą super chrupiące.
Post powstał przy współpracy z foodlajf.pl