Zupa kurkowa z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

Zupa kurkowa z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym
Składniki:
  • bulion warzywny Kucharek 1 kostka
  • woda 1 litr
  • seler 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • ziemniaki 4 sztuki
  • gruszka 1 sztuka
  • ser gorgonzola 30-40 g
  • cukier brązowy 1/2 łyżeczki
  • śmietana 30% 150 ml
  • kurki 30 dag
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki szczypta
  • pieczywo
Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzucamy kostkę Bulionu Warzywnego Kucharek, seler, marchewkę, ziemniaki i dolewamy wodę. Wszystko gotujemy do miękkości.

2. Po przestygnięciu ugotowanych warzyw miksujemy bulion z warzywami. Kurki smażymy na maśle z cebulką i dodajemy do zupy, wszystko chwilę gotujemy.
Do zupy dodajemy słodką śmietankę 30%.

3. Obieramy jedną gruszkę posypujemy ją cukrem brązowym i karmelizujemy. Gruszkę dodajemy do zupy z pokruszonym serem pleśniowym. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

4. Podajemy z kawałkiem ulubionego pieczywa.