Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów
Składniki:

2 łyżki masła klarowanego
2 pokrojone w kostkę cebule
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1kg pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów bez szypułek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1/2 l Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka soku z cytryny
do smaku: Przyprawa do potraw Kucharek, Chili pieprz Cayenne
opcjonalnie: 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
100 g makaronu
4 gałązki świeżej bazylii
100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

W dużym garnku na gorącym maśle smażymy cebulę, czosnek, po trzech minutach  dodajemy pomidory, miód, sok z cytryny i dusimy około pięciu minut. Następnie wlewamy ciepły rosół gotujemy do miękkości warzyw , miksujemy doprawiając do smaku i przecedzamy przez sito.

Tak przygotowany krem pomidorowy podajemy ze śmietaną i makaronem. Opcjonalnie można podać z prażonymi orzeszkami pinii dekorując gałązkami świeżej bazylii.