Zupa krem z białych warzyw na żółto chipsami z prosciutto

Zupa krem z białych warzyw na żółto chipsami z prosciutto
Składniki:
  • cebula czosnkowa 1 sztuka
  • kalafior 0,5 kg
  • oliwa 3 łyżki
  • por 100 g
  • bulion warzywny Kucharek 1 kostka
  • woda 500 ml
  • pieprz zielony w zalewie 1 łyżeczka
  • kurkuma 2 cm
  • prosciutto kilka plastrów
  • sól do smaku
  • koperek świeży
Sposób przygotowania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Z kalafiora odrywamy różyczki, które dzielimy na mniejsze kawałki.

2. Kroimy warzywa: cebulę w wiórka, pora w cienkie plasterki, łodygę kalafiora na małe kawałki. Kurkumę obieramy i kroimy na plasterki.

3. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z porem, dodajemy łodygi kalafiora, przesmażamy 2 min, mieszamy.

4. Dokładamy różyczki kalafiora, kurkumę, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości.

5. W międzyczasie pieprz marynowany rozcieramy w moździerzu (lub zgniatamy
oraz drobno  siekamy) i dodajemy do warzyw. Całość miksujemy do uzyskania, gładkiej kremowej konsystencji. Zupę doprawiamy solą do smaku. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na suchej patelni do uzyskania tzw. chipsów. Krem podajemy z chipsami i świeżym koperkiem.