Zupa kokosowa z dodatkiem garam masala oraz harissą

Zupa kokosowa z dodatkiem garam masala oraz harissą
Składniki:
  • rosół z kury Kucharek 2 sztuki
  • woda 1 litr
  • mleczko kokosowe 400 mililitrów
  • oliwa 5 łyżek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 400 gramów
  • marchewka 2 sztuki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
  • Przyprawa harissa 1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Myjemy pieczarki i marchewkę. Obieramy cebulę. Kroimy w kostkę. Przekładamy do rozgrzanego garnka. Smażymy mieszając.

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do smażącej się cebuli.

3. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do garnka. Smażymy 10 minut często mieszając.

4. Obieramy marchewkę i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka.

5. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Mieszamy.

6. Wlewamy wodę i dodajemy kostki rosołowe Kucharek oraz mleczko kokosowe. Mieszamy.

7. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa.