Znakomite i smakowite skrzydełka w zalewie

Znakomite i smakowite skrzydełka w zalewie
Składniki:
  • skrzydełka kurczaka 1 kilogram
  • woda 1-1,5 litra
  • rosół z kury Kucharek 2-3 sztuki
  • mąka 1 szklanka
  • olej 10-15 łyżek
  • jajka duże 2 sztuki

ZALEWA:

  • woda 5 szklanek
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 8 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść

Sposób przygotowania:

1. Umyte skrzydełka kroimy na 3 części i obgotowujemy w 1-1,5 litra rosołu przez około 20 minut. Rosół możemy wykorzystać do obiadu, a kawałki skrzydełek (bez lotek) wyjmujemy i studzimy.

2. W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy zalewę – należy ją zagotować i odstawić.

3. Ostudzone skrzydełka obtaczamy w mące, potem w jajku – smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

4. Usmażone skrzydełka układamy w głębokim naczyniu lub słoju
i zalewamy ciepłą zalewą wykonaną z w/w składników – następnie przykrywamy i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do „przegryzienia” smaków.

5. Smacznego!