- skrzydełka kurczaka 1 kilogram
- woda 1-1,5 litra
- rosół z kury Kucharek 2-3 sztuki
- mąka 1 szklanka
- olej 10-15 łyżek
- jajka duże 2 sztuki
ZALEWA:
- woda 5 szklanek
- ocet 1 szklanka
- cukier 8 łyżek
- Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
- Liść laurowy suszony Prymat
1 liść
1. Umyte skrzydełka kroimy na 3 części i obgotowujemy w 1-1,5 litra rosołu przez około 20 minut. Rosół możemy wykorzystać do obiadu, a kawałki skrzydełek (bez lotek) wyjmujemy i studzimy.
2. W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy zalewę – należy ją zagotować i odstawić.
3. Ostudzone skrzydełka obtaczamy w mące, potem w jajku – smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażone skrzydełka układamy w głębokim naczyniu lub słoju
i zalewamy ciepłą zalewą wykonaną z w/w składników – następnie przykrywamy i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do „przegryzienia” smaków.
5. Smacznego!