- mięso mielone wołowe 400 gramów
- cebula 100 gramów
- czosnek 2 ząbki
- marchew 200 gramów
- zielony groszek 100 gramów
- koncentrat pomidorowy 50 gramów
- Kostka mięsna Kucharek 1 sztuka
- Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
- ziemniaki 500 gramów
- Bulion ziołowy Kucharek 1 sztuka
- koperek 1 pęczek
- pietruszka 1 pęczek
- śmietana słodka 100 mililitrów
- masło 50 gramów
- Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Kostkę mięsną Kucharek rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody.
3. Na suchej patelni podsmażamy na brązowo mięso, dodajemy cebulę oraz czosnek. Podlewamy kostką mięsną. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym oraz resztą przypraw.
4. Ziemniaki kroimy w kostkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy bulion ziołowy Kucharek. Zalewamy nim ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietankę oraz masło, a także przyprawy. Miksujemy na gładko.
5. Koperek oraz pietruszkę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso z warzywami. Na wierzch układamy kleksy purée ziołowego ziemniaczanego, tworząc lekkie wypukłości.
7. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.