Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki

Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki
Składniki:
  • mięso mielone wołowe 400 gramów
  • cebula 100 gramów
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 200 gramów
  • zielony groszek 100 gramów
  • koncentrat pomidorowy 50 gramów
  • Kostka mięsna Kucharek 1 sztuka
  • Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
  • ziemniaki 500 gramów
  • Bulion ziołowy Kucharek 1 sztuka
  • koperek 1 pęczek
  • pietruszka 1 pęczek
  • śmietana słodka 100 mililitrów
  • masło 50 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Kostkę mięsną Kucharek rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody.

3. Na suchej patelni podsmażamy na brązowo mięso, dodajemy cebulę oraz czosnek. Podlewamy kostką mięsną. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym oraz resztą przypraw.

4. Ziemniaki kroimy w kostkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy bulion ziołowy Kucharek. Zalewamy nim ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietankę oraz masło, a także przyprawy. Miksujemy na gładko.

5. Koperek oraz pietruszkę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso z warzywami. Na wierzch układamy kleksy purée ziołowego ziemniaczanego, tworząc lekkie wypukłości.

7. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.