– 500 g ugotowanego makaronu penne
– 500 g poszarpanego udźca z indyka (np. z rosołu)
– 1 łyżka klarowanego masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 cukinia
– pomidory w puszce
– 200 g tartego twardego żółtego sera Bursztyn
Do smaku:
– 1 łyżka Przyprawy ziołowej do makaronów i zapiekanek Kucharek
1. W dużym rondlu na maśle smażymy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chili i cukinię pokrojoną w kostkę.
2. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy pomidorami i zagotowujemy.
3. Dodajemy makaron i doprawiamy Przyprawą ziołową do makaronów i zapiekanek Kucharek.
4. Przygotowany makaron z indykiem i warzywami przekładamy do pojemnika żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
PORADY:
Nie musisz zapiekać dania, można makaron posypać startym serem.
Możesz użyć kolorowego makaronu penne, dzięki temu danie będzie miało więcej kolorów.