Zalewajka

Zalewajka
Składniki:

60 dag ziemniaków
1 Liść laurowy Prymat
po 5 ziaren Pieprzu czarnego i Ziela angielskiego Prymat
3 szklanki żuru lub soku z kiszonej kapusty
1 cebula
5 dag słoniny lub tłustego boczku
1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat
1 łyżeczka mąki
do smaku: Przyprawa do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min. Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać. Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować. Podawać z chlebem razowym.

Porady:

1. Dobry zaczyn to podstawa, najlepiej zrobić go na mące żytniej, z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Warto też dodać do niego chleba razowego.
2. Domowy zaczyn do zalewajki powinien postać kilka dni.
3. Dla dobrego koloru i smaku – warto dodać namoczone w wodzie suszone prawdziwki.
4. Dopełnieniem smaku zalewajki jest szczypta Kucharka, to on gwarantuje idealny smak!