Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny

Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny
Składniki:
  • chleb pełnoziarnisty 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • seler posiekany 1 szklanka
  • cebula posiekana 2 szklanki
  • marchewka posiekana 1 szklanka
  • Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
  • świeża natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • szałwia świeża posiekana 2 łyżki
  • żurawina suszona 0.25 szklanki
  • sól morska Prymat w młynku 1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
  • kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
  • woda 500 mililitrów
  • masło roztopione 1 łyżka
  • jajka duże 2 sztuki
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie kostki chlebka. Pieczemy przez 10-15 minut, obracając blachę raz do połowy, aby chleb stał się lekko chrupiący. Wyjmujemy
z piekarnika i odstawiamy.

2. Zmniejszamy moc piekarnika do 175 stopni.

3. Rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy olej, następnie cebulę, selera, marchewkę i czosnek; smażymy przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia; warzywa mieszamy z pietruszką, szałwią i suszoną żurawiną. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

5. Dodajemy chleb pełnoziarnisty do mieszanki i dobrze mieszamy.

6. W dużej misce mieszamy kostkę Kucharek z wodą, a powstały bulion dokładnie łączymy z  masłem i jajkiem. Wsypujemy kostki chleba i mieszamy do połączenia.

7. Przekładamy po czubatej łyżce do formy na muffinki. Pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

8. Wyjmujemy muffinki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut. Przed podaniem można poluzować brzegi babeczek gumową szpatułką, aby łatwiej je wyjąć.