- chleb pełnoziarnisty 1 sztuka
- olej 2 łyżki
- seler posiekany 1 szklanka
- cebula posiekana 2 szklanki
- marchewka posiekana 1 szklanka
- Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
- świeża natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- szałwia świeża posiekana 2 łyżki
- żurawina suszona 0.25 szklanki
- sól morska Prymat w młynku 1 szczypta
- Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
- kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
- woda 500 mililitrów
- masło roztopione 1 łyżka
- jajka duże 2 sztuki
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie kostki chlebka. Pieczemy przez 10-15 minut, obracając blachę raz do połowy, aby chleb stał się lekko chrupiący. Wyjmujemy
z piekarnika i odstawiamy.
2. Zmniejszamy moc piekarnika do 175 stopni.
3. Rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy olej, następnie cebulę, selera, marchewkę i czosnek; smażymy przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Zdejmujemy patelnię z ognia; warzywa mieszamy z pietruszką, szałwią i suszoną żurawiną. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Dodajemy chleb pełnoziarnisty do mieszanki i dobrze mieszamy.
6. W dużej misce mieszamy kostkę Kucharek z wodą, a powstały bulion dokładnie łączymy z masłem i jajkiem. Wsypujemy kostki chleba i mieszamy do połączenia.
7. Przekładamy po czubatej łyżce do formy na muffinki. Pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
8. Wyjmujemy muffinki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut. Przed podaniem można poluzować brzegi babeczek gumową szpatułką, aby łatwiej je wyjąć.