Szynka wieprzowa w pysznym sosie musztardowym

Szynka wieprzowa w pysznym sosie musztardowym
Składniki:
  • szynka wieprzowa 1 kilogram
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • rosół z kury Kucharek 1 sztuka
  • ogórki konserwowe 4 sztuki
  • Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
  • ocet 1 łyżeczka
  • musztarda 1 łyżka
  • śmietana 18-procentowa 200 gramów
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyszczone mięso lekko posolić.

2. Wkładamy je do garnka na rozgrzany tłuszcz i  zrumieniamy.

3. Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę.

4. Następnie wlewamy 250 ml bulionu z kostki rosołowej (kostkę rosołową mieszamy z 500 ml wody i odlewamy z niej połowę, a pozostałą część chowamy do lodówki).

5. Dusimy całość na małym ogniu przez godzinę, do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.

6.  Śmietanę 18% mieszamy z łyżką musztardy i dodajemy do sosu.

7. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.

8. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką octu.

9. Gotujemy jeszcze około 10 minut bez pokrywki – tak, aby sos zgęstniał.

10. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną.