Szakszuka z ogniska

Szakszuka z ogniska
Składniki:

Składniki:

  • pomidory malinowe – 2 sztuki
  • cebula pokrojona w kostkę – 1 sztuka
  • cukinia – 1/2 sztuki
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • wiejskie jaja – 6 sztuk
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • Kmin rzymski mielony Prymat – 1 łyżeczka
  • Kucharek SMAK LATA – do smaku
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

1. Na patelni ustawionej na ognisku (żar nie ogień) wlewamy olej,  rozgrzewamy i smażymy cebulę, po kilku minutach dodajemy paprykę, cukinię i pomidory.

2. Dusimy około 5 minut, aż powstanie gęsty sos i doprawiamy do smaku.

3. Umyte jajka wybijamy pojedynczo do szklanki i wkładamy do dziurek w sosie (można przykryć pokrywką).

4. Gotujemy do momentu ścięcia się białek przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.