Składniki:
- pomidory malinowe – 2 sztuki
- cebula pokrojona w kostkę – 1 sztuka
- cukinia – 1/2 sztuki
- papryka czerwona – 1/2 sztuki
- wiejskie jaja – 6 sztuk
- olej słonecznikowy do smażenia
- Kmin rzymski mielony Prymat – 1 łyżeczka
- Kucharek SMAK LATA – do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na patelni ustawionej na ognisku (żar nie ogień) wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy cebulę, po kilku minutach dodajemy paprykę, cukinię i pomidory.
2. Dusimy około 5 minut, aż powstanie gęsty sos i doprawiamy do smaku.
3. Umyte jajka wybijamy pojedynczo do szklanki i wkładamy do dziurek w sosie (można przykryć pokrywką).
4. Gotujemy do momentu ścięcia się białek przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.