500 g śledzi
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
do smaku: Przyprawa do potraw Kucharek.
Śledzie oczyścić, odciąć głowy ogony i wszystkie płetwy, dokładnie umyć i osuszyć.
Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, doprawić Kucharkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak, a następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.
Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać z dodatkiem pieczywa.
Porady:
1. Sekretem smażonych śledzi jest złocista chrupiąca skórka, która przedstawia tą pyszną zakąskę w zupełnie innej i zaskakującej odsłonie.
2. Do chrupiących smażonych śledzi świetnie sprawdzi się sos tatarski.
3. Kucharek jest gwarancją odpowiedniego smaku!