Smalec z jabłkiem

Smalec z jabłkiem
Składniki:

500 g pokrojonej w kostkę słoniny wieprzowej bez skóry
300 g surowego boczku bez skóry i chrząstek
4 pokrojone w kostkę cebule czosnkowe
3 obrane, pokrojone w kostkę jabłka szara reneta
2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek
do dekoracji: Cebulka smażona i Czarnuszka Prymat

Sposób przygotowania:

Słoninę i boczek pokroić na małe kawałki, posypać przyprawą do potraw Kucharek, smażyć w rondelku na małym ogniu przez około 30 minut.
Kiedy słonina i boczek nabiorą złocistego koloru, dodać cebulę i doprawić do smaku.
Dusić około 20 minut, dodać jabłka, mieszać i gotować kolejne 10 minut. Tak przygotowany smalec przelać do kamionkowych naczynek i ostudzić. Przed podaniem posypać dekoracyjnie smażoną cebulką i czarnuszką.

Porady:

1. Należy użyć bardzo świeżego tłuszczu.
2. Słoninę trzeba powoli wytapiać na małym ogniu, żeby smalec był klarowny i biały po zastygnięciu.
3. Można dodać szarej renety, która urozmaici smak smalcu.
4. Trzeba trzymać smalec szczelnie zamknięty, żeby go dłużej przechować.
5. Kucharek sprawi, że smalec smakuje jak domowy.