- rydze 2 szklanki
- kasza gryczana 200 gramów
- cebula średnia 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- gałązki natki pietruszki 1 gałązka
- ser kozi 10 dag
- śmietana 30% 1 szklanka
- bulion warzywny Kucharek 1 kostka
- Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
- Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
1. Rydze oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy do grzybów. Dodajemy dwie łyżeczki masła. Smażymy krótko, mieszamy.
3. Kaszę gryczaną przepłukujemy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozpuszczoną kurkumę.
4. Kostkę bulionu Kucharek rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Potrawę zalewamy najpierw 250 ml bulionu, po nasiąknięciu przez kaszę dodajemy resztę bulionu. Dusimy ok. 20 minut do momentu miękkości zarówno rydzów jak i kaszy.
5. Pod koniec dodajemy śmietanę energicznie mieszając.
6. Przekładamy na talerz, posypujemy na wierzchu startym serkiem kozim dekorując natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą.