Rydze na bulionie z kaszą skąpane w śmietanie

Rydze na bulionie z kaszą skąpane w śmietanie
Składniki:
  • rydze 2 szklanki
  • kasza gryczana 200 gramów
  • cebula średnia 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • gałązki natki pietruszki 1 gałązka
  • ser kozi 10 dag
  • śmietana 30% 1 szklanka
  • bulion warzywny Kucharek 1 kostka
  • Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sposób przygotowania:

1. Rydze oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy do grzybów. Dodajemy dwie łyżeczki masła. Smażymy krótko, mieszamy.

3. Kaszę gryczaną przepłukujemy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozpuszczoną kurkumę.

4.  Kostkę bulionu Kucharek rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Potrawę zalewamy najpierw 250 ml bulionu, po nasiąknięciu przez kaszę dodajemy resztę bulionu. Dusimy ok. 20 minut do momentu miękkości zarówno rydzów jak i kaszy.

5. Pod koniec dodajemy śmietanę energicznie mieszając.

6. Przekładamy na talerz, posypujemy na wierzchu startym serkiem kozim dekorując natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą.