– 1 kg szpondra wołowego
– 1 obrany pęczek włoszczyzny
– 2 połówki prażonej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– Przyprawa do zup i sosów Kucharek
– 1 posiekany pęczek natki pietruszki
Ciasto:
– 1 jajko
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– 1 szklanka mleka 3,2%
– 1 pęczek szczypiorku
– Przyprawa do potraw Kucharek
Do smażenia:
– masło klarowane
1. Do garnka wkładamy mięso, włoszczyznę, cebulę i czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą.
2. Wywar gotujemy na wolnym ogniu delikatnie doprawiając Przyprawą do zup i sosów Kucharek.
3. Kiedy mięso będzie miękkie, ponownie doprawiamy Przyprawą do zup i sosów Kucharek, a następnie przecedzamy.
4. Wszystkie składniki ciasta (za wyjątkiem szczypiorku) miksujemy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek. Pod koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję miodu.
5. Na maśle smażymy cieniutkie, słone naleśniki.
6. Makaron naleśnikowy układamy na talerze i zalewamy gorącym rosołem.