– 400 g mielonego mięsa indyka
– 2 łyżki Przyprawy do mięsa Kucharek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 3 łyżki otrębów pszennych
– 3 łyżki Bułki tartej Prymat
– ½ szklanki tartego żółtego sera
– 4 łyżki mąki pszennej
– masło klarowane do smażenia
Sos:
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 pokrojona w kostkę cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 l pomidorowej passaty
– Przyprawa do zup i sosów Kucharek
Do dekoracji:
– posiekane liście świeżej bazylii
1. Na rozgrzanej patelni, na maśle smażymy przez 2 minuty pokrojoną w kostkę cebulę i roztarty czosnek.
2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę oraz czosnek z patelni. Wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, otręby, bułkę tartą i ser. Całość doprawiamy Przyprawą do mięsa Kucharek i dokładnie mieszamy.
3. Zwilżonymi rękami wyrabiamy mięso. Formujemy z niego kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie je uklepujemy i oprószamy mąką.
4. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy kotleciki na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: w rondlu na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i roztarty czosnek. Dolewamy passatę pomidorową, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do zup i sosów Kucharek.
6. Klopsiki wkładamy do sosu i gotujemy 2- 3 minuty.
7. Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią.