Pierogi z farszem rybnym w bulionie ziołowym

Pierogi z farszem rybnym w bulionie ziołowym
Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • jajko
  • woda ciepła – 1 szklanka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka

Nadzienie:

  • masło – 1 łyżka
  • cebula pokrojona w kostkę – 1 sztuka
  • ząbek czosnku rozgnieciony
  • pstrąg wędzony – 100 g
  • pomidory suszone Smak – 6 sztuk
  • ryby bez ości  300 g (pstrąg, sandacz, łosoś najlepiej wykorzystać ogony)
  • Koperek liofilizowany Prymat – 2 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek – do smaku
  • Bulion ziołowy Kucharek – 1 litr
Sposób przygotowania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sposób przygotowania ;

1. Mąkę wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy dodając stopniowo wodę i olej rzepakowy.

2. Ciasto wyrabiamy dokładnie, nakrywamy ściereczką, aby odpoczęło, następnie rozwałkowujemy na cienki plaster podsypując mąką i wykrawamy koła wielkości szklanki.

3. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek i przekładamy do miski.

4. Następnie dodajemy rybę surową, wędzoną, suszone pomidory, koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.

5. Tak przygotowany farsz nakładamy na kółka ciasta i dokładnie sklejamy.

6. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.

7. Tak przygotowane pierożki podajemy gotowane w bulionie ziołowym lub smażone z bulionem ziołowym w filiżance