– 12 pałek z kurczaka zagrodowego
– 12 ugotowanych małych ziemniaków w łupinie
Marynata:
– 2 szklanki oleju rzepakowego
– 2-3 łyżki przyprawy do mięs Kucharek
– 1 łyżka miodu wielokwiatowego
– 1 mała papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
Dip:
– 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy Jalapeño Prymat
– 1 pęczek kolendry
– 4 rzodkiewki
– 6 pomidorków koktajlowych
– 1 ogórek
Do pieczenia:
– gałązki rozmarynu
– tymianek
– główka czosnku przekrojona na pół
1. W misce mieszamy majonez, musztardę i jogurt. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka (bez pestek), starte na tarce rzodkiewki, pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną kolendrę. Wkładamy do lodówki.
2. Kroimy papryczkę chili, ścieramy ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce. Nacieramy marynatą pałki z kurczaka i wkładamy do lodówki na godzinę .
3. Tak przygotowane pałki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, dodajemy tymianek, rozmaryn i czosnek. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.
4. Gotowe pałki z kurczaka podajemy z ziemniaczkami i dipem jogurtowym.