- kasza jaglana 1/2 szklanki
- soczewica czerwona 1/2 szklanki
- soczewica zielona 1/2 szklanki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 5 ząbków
- bulion warzywny Kucharek 2 kostki
- Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
- orzechy włoskie 100 g
- Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
1. Soczewicę gotujemy razem z kaszą aż będą miękkie.
2. Cebulę smażymy i dodajemy do ugotowanej kaszy oraz soczewicy. Dodajemy kostki rosołowe, kurkumę i pietruszkę.
3. Całość blendujemy na gładką masę.
4. Na końcu dodajemy rozkruszone orzechy.
5. Formę na pasztet smarujemy olejem wykładamy tak przygotowaną masę i posypujemy na wierzchu czarnuszką.
6. Pieczemy 60-70 min w temperaturze 180 stopni używamy funkcji termoobiegu.
7. Po upieczeniu i ostudzeniu należy schować go do lodówki by doszedł do siebie. Smacznego.