Pasztet wegański z kaszą jaglaną, soczewicą i orzechami

Pasztet wegański z kaszą jaglaną, soczewicą i orzechami
Składniki:
  • kasza jaglana 1/2 szklanki
  • soczewica czerwona 1/2 szklanki
  • soczewica zielona 1/2 szklanki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 5 ząbków
  • bulion warzywny Kucharek 2 kostki
  • Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
  • Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 100 g
  • Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
Sposób przygotowania:

1. Soczewicę gotujemy razem z kaszą aż będą miękkie.

2. Cebulę smażymy i dodajemy do ugotowanej kaszy oraz soczewicy. Dodajemy kostki rosołowe, kurkumę i pietruszkę.

3. Całość blendujemy na gładką masę.

4. Na końcu dodajemy rozkruszone orzechy.

5. Formę na pasztet smarujemy olejem wykładamy tak przygotowaną masę i posypujemy na wierzchu czarnuszką.

6. Pieczemy 60-70 min w temperaturze 180 stopni używamy funkcji termoobiegu.

7. Po upieczeniu i ostudzeniu należy schować go do lodówki by doszedł do siebie. Smacznego.