Muffinki ziemniaczane

Muffinki ziemniaczane
Składniki:

⦁ 6 większych ziemniaków
⦁ 2 łyżeczki Przyprawy do ziemniaków i frytek Kucharek
⦁ ½ cebuli
⦁ 2-3 ząbki czosnku
⦁ 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub dymki
⦁ Olej do smażenia
⦁ 2 jajka
⦁ 7-8 łyżek startego sera Cheddar
⦁ 80 g mąki pszennej
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ Sól i pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie.

Połowę, czyli 3 ziemniaki pognieść z dodatkiem łyżeczki Przyprawy do ziemniaków i frytek i odstawić, aby ostygły.Pozostałe ziemniaki pokroić w kosteczkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię, z 2 łyżkami oleju. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, szczypiorek i 1 łyżeczkę Przyprawy do ziemniaków i frytek.Wszystko razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż ziemniaki uzyskają złoty kolor. Mieszać od czasu do czasu. Ostudzić i dodać do pogniecionych ziemniaków.Następnie wbić 2 jajka, wsypać mąkę, ser cheddar i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Można doprawić jeszcze przyprawą do ziemniaków i frytek i pieprzem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub papierem do pieczenia i przekładać kulki z masy ziemniaczanej. Wyjdzie około 10-12 sztuk.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 30-35 minut. Pod koniec muffunki można posypać jeszcze tartym serem.

Przepis powstał przy współpracy z Joanną Dudek @foodlajf