Mięsne pulpeciki z kaszy jaglanej w zielonym sosie jogurtowym

Mięsne pulpeciki z kaszy jaglanej w zielonym sosie jogurtowym
Składniki:
  • mięso mielone z kurczaka 400 g
  • kasza jaglana ugotowana 200 g
  • cebula 1 sztuka
  • woda 200 ml
  • bulion warzywny Kucharek 1 kostka
  • natka pietruszki pęczek
  • zielona cebulka pęczek
  • koperek pęczek
  • szpinak 1 opakowanie
  • zielona papryka 1 sztuka
  • jogurt naturalny 1 opakowanie
  • oliwa 1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat
  • jajko 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, jajko, posiekaną pietruszkę (połowę) sól oraz pieprz. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.

3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy posiekany koperek, pietruszkę, zieloną cebulkę, pokrojoną paprykę i liście szpinaku. Smażymy chwilę razem intensywnie mieszając.

4. Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego Kucharek. Doprawiamy pieprzem i solą.

5. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar się odrobinę zredukuje. Do tak powstałego sosu wrzucamy nasze pulpety i podajemy na gorąco w towarzystwie na przykład gotowanych ziemniaczków.