Makaron linguine z sosem grzybowym z suszonymi pomidorami i bazylią

Makaron linguine z sosem grzybowym z suszonymi pomidorami i bazylią
Składniki:

– 500 g ugotowanego makaronu linguine

Sos:
– 1 łyżka masła klarowanego
– 400 g grzybów leśnych lub pieczarek
– 1 cebula
– biała część pora
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała papryczka chili
– 6 suszonych pomidorów
– 100 ml wytrawnego białego wina
– 100 g sera mascarpone
– 500 ml śmietany kremówki
– 1 łyżka Przyprawy ziołowej do makaronów i zapiekanek Kucharek
– 1 mały posiekany pęczek bazylii
– 100 g tartego sera parmezan

Sposób przygotowania:

1. W rondlu na maśle smażymy pokrojone grzyby, cebulę, pora, papryczkę chili, czosnek i zalewamy białym winem.

2. Dodajemy śmietanę, ser mascarpone i pokrojone w paski suszone pomidory – doprawiamy Przyprawą ziołową do makaronów i zapiekanek Kucharek.

3. Całość gotujemy do momentu, aż sos będzie jednolity i kremowy.

4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

5. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i bazylią.

PORADA: Do dania idealnie sprawdzi się także makaron tagliatelle lub spaghetti.