- olej rzepakowy – 3 łyżki
- cebula pokrojona w kostkę – 1 sztuka
- ząbki czosnku pokrojone w plastry – 2 sztuki
- grzyby namoczone – 8 sztuk
- marchew – 1 sztuka
- Kapusta kwaszona z marchewką SMAK – 1/2 kg
- bulion warzywny Kucharek – 2 litry
- ugotowane suszone grzyby leśne – z wywarem szklanka
- przyprawa do potraw Kucharek – do smaku
- korzeń selera – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- śliwki wędzone – 4-5 sztuk
Sposób przygotowania:
- W rondlu na oleju smażymy cebulę, selera, pietruszkę pokrojone w kostkę, czosnek, grzyby, ugotowane suszone grzyby pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- W międzyczasie odcedzić kapustę (ale pozostawić jej sok), pokroić na mniejsze kawałki i zalać do jej przykrycia wodą. Gotować do miękkości. Pozostawić w wodzie.
- Podsmażone warzywa z grzybami dodajemy do przygotowanego bulionu warzywnego, następnie kapustę wraz z wywarem w którym się gotowała, mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
- Dla smaku pod koniec gotowania możemy dodać wywar z gotowania suszonych grzybów lub sok z kwaszonej kapusty dla winności, oraz natkę pietruszki.