Kwaśnica postna wigilijna

Kwaśnica postna wigilijna
Składniki:
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • cebula pokrojona w kostkę – 1 sztuka
  • ząbki czosnku pokrojone w plastry – 2 sztuki
  • grzyby namoczone – 8 sztuk
  • marchew – 1 sztuka
  • Kapusta kwaszona z marchewką SMAK – 1/2 kg
  • bulion warzywny Kucharek – 2 litry
  • ugotowane suszone grzyby leśne – z wywarem szklanka
  • przyprawa do potraw Kucharek – do smaku
  • korzeń selera – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • śliwki wędzone – 4-5 sztuk
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu na oleju smażymy cebulę, selera, pietruszkę pokrojone w kostkę, czosnek, grzyby, ugotowane suszone grzyby pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  2. W międzyczasie odcedzić kapustę (ale pozostawić jej sok), pokroić na mniejsze kawałki i zalać do jej przykrycia wodą. Gotować do miękkości. Pozostawić w wodzie.
  3. Podsmażone warzywa z grzybami dodajemy do przygotowanego bulionu warzywnego, następnie kapustę wraz z wywarem w którym się gotowała, mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
  4. Dla smaku pod koniec gotowania możemy dodać wywar z gotowania suszonych grzybów lub sok z kwaszonej kapusty dla winności, oraz natkę pietruszki.