Kulebiak z wędzonym łososiem

Kulebiak z wędzonym łososiem
Składniki:

Składniki:

  • ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • łosoś wędzony – 8 plastrów
  • szpinak świeży -1 opakowanie (mogą być również mrożone liście)
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • jajko rozkłócone
  • przyprawa do potraw Kucharek – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:

Farsz: 

  1. Na patelni zeszklić czosnek i cebulkę. Dodać pokrojony, świeży szpinak i smażyć do momentu zmniejszenia jego objętości. Całość doprawićPrzyprawą do potraw Kucharek. 

Kulebiak:

  1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy plastry łososia i farsz. Dokładnie zawijamy.
  2. Tak przygotowany kulebiak możemy od góry nakłuć nożem, aby woda mogła odparować, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 45 minut. Kulebiak powinien być złocisty i chrupiący
  4. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem do pieczywa , dekorujemy natka pietruszki i podajemy zbarszczem czerwonym Kucharek.
  5. Całość ozdobić gałązkami ulubionych, świeżych ziół.

Podawać z kubkiem gorącego barszczu czerwonego Kucharek.