Składniki:
- ciasto francuskie – 1 opakowanie
- łosoś wędzony – 8 plastrów
- szpinak świeży -1 opakowanie (mogą być również mrożone liście)
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- jajko rozkłócone
- przyprawa do potraw Kucharek – 1 łyżeczka
Farsz:
- Na patelni zeszklić czosnek i cebulkę. Dodać pokrojony, świeży szpinak i smażyć do momentu zmniejszenia jego objętości. Całość doprawićPrzyprawą do potraw Kucharek.
Kulebiak:
- Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy plastry łososia i farsz. Dokładnie zawijamy.
- Tak przygotowany kulebiak możemy od góry nakłuć nożem, aby woda mogła odparować, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 45 minut. Kulebiak powinien być złocisty i chrupiący
- Po wyjęciu kroimy ostrym nożem do pieczywa , dekorujemy natka pietruszki i podajemy zbarszczem czerwonym Kucharek.
- Całość ozdobić gałązkami ulubionych, świeżych ziół.
Podawać z kubkiem gorącego barszczu czerwonego Kucharek.