Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym

Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym
Składniki:
  • pomidory 2 kg
  • papryka czerwona 6 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny Kucharek 2 kostki
  • mleko kokosowe 150 ml
  • brązowy cukier 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • woda 1 litr
Sposób przygotowania:

1. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni układamy na blaszce rozkrojone papryki
i pieczemy przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skórki, odkrawamy zwęglone części (żeby nie popsuły smaku).

2. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę oraz czosnek, dorzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru, dusimy ok. 15-20 min.

3. Po tym czasie dorzucamy papryki, zalewamy bulionem warzywnym Kucharek, dodajemy ok. 100-150 ml mleka kokosowego.

4. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z ryżem lub grzankami.