- pomidory 2 kg
- papryka czerwona 6 sztuk
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- bulion warzywny Kucharek 2 kostki
- mleko kokosowe 150 ml
- brązowy cukier 1 łyżeczka
- olej 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- woda 1 litr
1. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni układamy na blaszce rozkrojone papryki
i pieczemy przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skórki, odkrawamy zwęglone części (żeby nie popsuły smaku).
2. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę oraz czosnek, dorzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru, dusimy ok. 15-20 min.
3. Po tym czasie dorzucamy papryki, zalewamy bulionem warzywnym Kucharek, dodajemy ok. 100-150 ml mleka kokosowego.
4. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z ryżem lub grzankami.