- miąższ z dyni 500-700 g
- mango 1 sztuka
- mleko kokosowe 200 ml
- bulion warzywny Kucharek 1 kostka
- woda 500 ml
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
- Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
- Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
- Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- kwaśna śmietana 2 łyżki
- pestki dyni garść
- bazylia świeża
1. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni, razem
z cebulą i czosnkiem, przed pieczeniem skrapiamy oliwą.
2. Mleko kokosowe podgrzewamy, dodajemy dynie z dodatkami z piekarnika oraz mango bez skóry, pokrojone w kostkę.
3. Zalewamy bulionem, miksujemy, przyprawiamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy natką pietruszki lub bazylią, możemy także posypać pestkami dyni lub słonecznika lub podajemy w wersji bardziej bogatej
klopsikami z mięsa mielonego. Smacznego